Новини


Година преди да навърши на рожденния си ден това момче получава от социалната си работничка от Плевен напомняне да напусне Дома за деца, в който е живял 11 години и никога през това време не е виждал родителите си:

http://news.bnt.bg/bg/a/godina-predi-da-zavrshi-uchilishche-momche-mozhe-da-ostane-bez-dom

Откриване на Обновеният Дом за деца в с. Тотлебен

10 Dec 2012
Новини >>

Обновеният Дом за деца, лишени от родителски грижи „Младен Антонов” в с. Тотлебен, беше открит днес

10 декември 2012

 

Обновеният Дом за деца, лишени от родителски грижи „Младен Антонов” в с. Тотлебен, беше открит днес, съобщиха от Областния съвет на БСП Плевен. Инициативата за това събитие е на община Пордим и кмета Илиян Александров. Домът е обновен в рамките на проект, финансиран от Оперативна програма „Развитие на селските райони 2007 – 2013” към ДФ „Земеделие”, мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”.


„Това е най-големият проект на общината за последните две години. Договорът за реализирането му между Община Пордим и ДФ „Земеделие” беше сключен на 11 май 2010 г., а стойността на проекта възлиза на 1,5 млн.лв. Годишно сумата, която Общината отделя за дома е около 100 хил. лв., които отиват главно за храна и отопление. А средната сума, която държавата е определила за дете годишно е 6160 лв., което е крайно недостатъчно”, сподели още кмета. Той изрази специални благодарности на инж. Райна Дончева и нейния екип, изготвили изцяло проекта, както и на изпълнителите по ремонта – „Главно управление строителство и възстановяване” – гр. София.


Домът е реновиран изцяло – покрив, кухненско обзавеждане, цялостно саниране, дограма, компютърна зала, спални помещения с отделен санитарен възел, перални помещения, както и обновено локално отопление.
Директорката на дома, Димитрина Иванова, приветства гостите със сентенцията „По Коледа стават чудеса и днешното събитие е доказателство за това”. Тя сподели, че през последните 25 години не е правен ремонт на дома, с изключение на частичния ремонт през 2008 г., на покрива и спалните помещения, финансиран от Министерство на финансите. „Домът представлява специализирана институция за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа. При нас живеят 66 деца на възраст от 6 до 18 г., като за тях се грижат 12 възпитатели, двама готвачи, един директор, един психолог и един социален работник. Само за последната година имаме 5 деца, осиновени от чуждестранни семейства. 60-70 % от децата са изцяло без родители. Продължителността на престоя на останалите деца, се определя със съдебно решение”, каза още тя.
Гости на събитието бяха народният представител от „Коалиция за България” Румен Петков, областният председател на БСП – Плевен Васил Антонов, които дариха на децата книги от български и чуждестранни автори.


Присъстваха още председателят на Общински съвет – Пордим, Антим Събев; началник отдел „Образование, социални дейности и култура” – Пордим, Вацка Хорозова; директор на дирекция „Социално подпомагане” – гр. Плевен, Теменужка Диманова, както и кметове, общински съветници от община Пордим, бивши и настоящи служители на дома, представители на фирмите по изпълнението на ремонта.


Румен Петков изрази специални благодарности към министъра на земеделието Мирослав Найденов, спомогнал за реализацията на този проект и не скри радостта си от направеното. „Този празник е от особена стойност. Стрували са си всички усилия, за да стигнем до този ден на надежда. Ден, изпълнен с повече светлина, повече щастие и ново бъдеще за децата”, каза още депутатът.


Малките възпитаници приветстваха гостите със стихотворението „Надежда” на Джани Родари и с програма, специално подготвена от тях и техните възпитатели.

 

 

Назад

 
Фондация 'Младен и Мария Антонови'